• oktober

    21

    2015
  • 1728
  • 0
Sfeerimpressie: Mitra Bier Xperience

Sfeerimpressie: Mitra Bier Xperience

Voor het derde jaar organiseert Mitra op verschillende locaties in Nederland de Bier Xperience (BX). Evenementen waarbij klanten drie uur lang kunnen proeven, beleven en ervaren bij een twintigtal brouwerijen/handelaren. Wat ooit eenmalig begon in Duiven, is uitgegroeid tot sfeervolle evenementen van 250 tot 500 klanten. Ik bezocht de edities in Dronten en Druten.

De gevestigde orde

Eerlijk is eerlijk, en we zouden eigenlijk ook niet anders verwachten, maar het zijn veelal toch de gevestigde bedrijven die zich tentoonstellen aan het publiek. Een greep uit de ‘grote jongens’ die ik tegen kom; de Koninck, Jopen, ’t IJ en La Trappe, maar ook de handelaren als Bier&Co en Multibier ontbreken niet. Ook de – qua grootte –  middenmoot zoals de Scheldebrouwerij en Texels zijn natuurlijk op zo’n evenement te vinden. De selectie van brouwerijen is daarmee vanzelfsprekend volledig afgestemd op het gemiddelde publiek van de Mitra slijterijen.

Laagdrempelig met een verhaal

Het leuke aan dit evenement, zonder de traditionele bierfestivals af te vallen, is dat je voor een vaste toegangsprijs, overal ‘onbeperkt’ kan proeven. Het knappe is, dat door een duidelijke goede communicatie tussen Mitra en de brouwers, een echte sfeer wordt neergezet waarbij de klant wil proeven. De brouwers creëren dit door geen volle glazen te schenken, maar ter compensatie hun verhaal te vertellen. Waar je op een festival, tegen betaling van gemiddeld €2,- per proefglas, gewoon maar bestelt, word je hier bij de diverse brouwers door het assortiment geleid en een beleving geboden. Dit maakt het een ideaal evenement voor de vrijetijdsgenieter. De consument die een mooi bier op zaterdagavond zeker kan waarderen, maar niet alle festivals afstruint. De consument die door alles wat er te vinden is, soms door de bomen het bos niet meer ziet en wel eens wat verder geholpen wil worden bij de keuze van een mooi bier.

Iedere brouwer zijn vlaggenschip

Natuurlijk wil elke brouwer op zo’n evenement wat extra doen. De meesten bieden speciaal voor deze Mitra Bier Xperience  dan ook een special edition bier aan. Veelal zijn dit bieren die enkele jaren gerijpt zijn, of in beperkte mate beschikbaar. Hertog Jan heeft bijvoorbeeld de eerder op Bierista besproken HJA15/1 Ongekend bij zich, Jopen neemt een tiental jaargangen van de Koyt mee en La Trappe mag natuurlijk niet ontbreken met zijn Oak Aged. Op deze manier kan de bierliefhebber een tour maken door al het moois dat er bij de Mitra te vinden is, maar tevens ook exclusieve bieren proeven.

Staat er nou eentje bier bij elkaar te schenken?

Brouwerij de Brabandere, bekend van bijv. Wittekerke, doet wel iets heel speciaals op de deze BX. Zij hebben afgelopen jaar hun ‘sour-line’ een nieuw jasje gegeven. Deze bestaat uit een Aged Red en een Vlaams Oud Bruin, welke beide in de brouwerij al versneden zijn met de Aged Pale. Deze laatste heeft door twee jaar rijping een uiterst mooie zuurgraad ontwikkeld, en verfrist hiermee de twee eerdergenoemde bieren. Tezamen met de nieuwe uitstraling van de bieren moedigen ze bierdrinkers tegenwoordig aan om zelf hun ideale verhouding te kiezen en laten de klanten dus vrij de Aged Red of Oud Bruin mengen met de Aged Pale. Of gewoon alle drie bij elkaar. Er wordt aan de stand uiterst deskundig uitgelegd hoe het precies zit en er wordt met volle aandacht geluisterd.

Ook de lokale brouwers ontbreken niet

Vanzelfsprekend zijn er per editie ook enkele lokale brouwers aanwezig die op deze manier aan hun doelgroep uit de regio kunnen laten zien wat ze in huis hebben. Zo komen we de Muifel brouwerij uit Berghem tegen in Druten, alsmede brouwerij Swambacchus uit Beneden-Leeuwen. In Dronten proeven we de bieren van brouwerij de Praght. We verheugen ons op de bieren van de Oirsprong en Beerze in Oirschot.

Dit jaar nog één Mitra Bier Xperience

Vorig jaar waren er drie edities, dit jaar is daar een vierde bij gekomen. Inmiddels zijn er drie edities geweest, maar voor wie wil zijn er nog volop kaarten te krijgen voor de editie in Oirschot. Deze zal op zondag 15 november plaats vinden. Zoals gezegd, een mooi evenement om als, laten we zeggen vrijetijds bierliefhebber, eens wat meer te weten te komen over het diverse assortiment van de Mitra.

Deze blog is door mij geschreven voor Bierista, een onafhankelijke website met de meest uiteenlopende informatie en achtergronden over speciaalbier. Meer proefnotities, blogs en allerhande bierige informatie vind je op www.bierista.nl.

© Copyright 2015 Baspitality