• november

    19

    2015
  • 2483
  • 0
Bierblog: Abbey beer festival van start!

Bierblog: Abbey beer festival van start!

Op het eerste lustrum van Bourgondisch Breda is dit weekend ook de derde editie van het Abbey Beer Festival. Waren het tijdens het eerste jaar enkel de officiële abdijbieren en trappisten, sinds vorig jaar is de selectie wat uitgebreider. Naast de abdijbieren vind je er de beste die in de stijl van de kloosterbieren passen. Veel nieuwe bieren dus! Uiteraard zullen de trappisten ook vertegenwoordigd zijn. Dit jaar is het thema, Saints & Sinners. Oftewel, goddelijke en duivelse bieren. Dat belooft wat, voor ieder wat wils.

Aan de bar, speciaal voor dit festival gebouwd door Woodstack, vind je meer dan honderd bieren, elk in proefglazen geserveerd. Voor het grootste gedeelte betaal je 1 Nassau-munt, de twee exclusiefste bieren kosten 5 munten. Café Zeezicht en SamSam organiseren het festival en staan natuurlijk bekend om hun uitgebreide assortiment. Ze hebben voor deze vier dagen een zeer gevarieerde selectie weten neer te zetten. Zowel de recreatieve bierliefhebber als de diehard bierkenner kan hier zijn hart ophalen. Wij proefden alvast een kleine selectie voor.

Lost Abbey – Carnevale – Saison (6.5%). Saison, onder bierliefhebbers hét biertype van deze zomer. Wat een mooie heeft Lost Abbey uit de Verenigde Staten gebrouwen. Mooie citrus tonen die deze droge biersoort toch mooi doordrinkbaar maakt. Met een speciale wilde gist vergist, wat een zeer karaktervol bier tot gevolg heeft. Een aanrader om de eerste dorst in stijl mee te lessen.

Oersoep – Hopfather – IPA (5.5%). Een heerlijke India Pale Ale uit Nijmegen, ook voor de bierdrinker waarvan deze bierstijl niet absoluut favoriet is. Een mooie fruitge bitterheid met tonen van sinaasappel en grapefruit. Volle bitterheid blijft mooi lang hangen. Als je Bourgondisch Breda binnenloopt, haal deze bij de bar voordat je de ronde door de kerk gaat doen om te bekijken wat er allemaal te zien en te beleven is.

Mischief – The Bruery – Sterk Blond (8.5%). Een gevaarlijke doordrinker uit de Californië. Fan van Duvel? Dan lust je deze ook. Een mooi zwaar blond bier waarbij soepele citrustonen de boventoon voeren. Hierbij komt een lichte kruidigheid kijken, zachte karamelzoetheid en een mooie balans van hop.

Paix Dieu – Triple (10.0%). Een mooie volle, romig tripel, die slechts één maal per maand wordt gebrouwen. Namelijk met volle maan. Dit Belgische abdijbier van de oude cistercienzers wordt dus slechts 12 keer per jaar gebrouwen. Zeer de moeite waard om te proeven op het Abbey Beer Festival.

Abbaye des Rocs – Brune (9.0%). Een prachtig mooi, Belgisch bruin bier, dat stiekem misschien liever een quadrupel is. Daar doet het namelijk sterk naar neigen, behalve dat het daarvoor net niet zoet genoeg is. Een heerlijke volle kruidigheid en die neigt naar dropsmaak die lang blijft hangen in de afdronk.

Jopen – Ongelovige Thomas (10%). Inmiddels al een klassieker. Dé quadrupel uit Haarlem. Loop eerst een ronde op Bourgondisch Breda, eet wat, drink wat, sluit de avond af met deze volmondige quad. Mooie moutige tonen die een goede aanvulling zijn op de zoetheid zoals je deze in een quadrupel mag verwachten. De Amerikaanse hop maakt hem verrassend fris en doordrinkbaar.

Naast de bieren die bij voor jullie hebben voorgeproeft, staat er nog een zeer breed assortiment op de lijst. Van de klassieke Trappist Westmalle Tripel, tot de relatief nieuwe Trappist Zundert. De Italianen laten zien dat ze ook bier kunnen brouwen, maar ook onze Bredase brouwerij Bliksem serveert hun heerlijke Saison.

We horen graag van jullie wat jullie persoonlijke favoriet van het festival is. Laat het ons weten, onderaan deze blog of op onze facebook pagina!

Deze blog is door mij geschreven voor Stappen & Shoppen, een Bredaas platform voor de horeca en retail uit Breda en de Baronie. Meer bierige blogs vanuit Breda vind je op www.stappen-shoppen.nl.

© Copyright 2015 Baspitality