• november

    24

    2015
  • 2787
  • 0
Bierblog: Wij laten ons indulgen bij Café Publieke Werken

Bierblog: Wij laten ons indulgen bij Café Publieke Werken

Dat we heerlijk kunnen lunchen en dineren bij Publieke Werken dat wisten we al. Een week geleden meldden wij dat ze tijdelijk een uniek bier op de kaart hebben staan, de Gouden Carolus Indulgence. Een gouden huwelijk tussen bier en whisky. Dit laten wij ons geen twee keer vertellen, we gaan langs om dit bier met eigen smaakpapillen te proeven.

We komen binnen in een gezellig, sfeervol café. We verbazen ons nogmaals hoe goed de verbouwing afgelopen zomer heeft uitgepakt. Wat een fijne sfeer hangt er. Voor een dinsdag avond is het café prima gevuld, en de doorloop van gasten is gedurende de avond gezellig. We besluiten nog niet direct aan de Indulgence te beginnen, maar zetten de smaakpapillen eerst op scherp en genieten van een Rochefort 6 & Hertog Jan Karakter. Dat geeft ons de kans om alvast te vragen om de fles Indulgence buiten de koelkast te zetten, zodat deze op de ideale drinktemperatuur van 10-12 °C kan komen.

[Indulgence, zn., \in-‘dәl-jәn(t)s\ bron van vermaak, genot, verwennerij] prijkt er op het etiket. Ze zetten hoog in bij het Anker, de brouwerij van dit bier. Het brouwproces van bier is voor een groot gedeelte hetzelfde als dat van whisky, geen wonder dat veel brouwers ook whisky stoken. Zo ook het Anker, zij hebben naast een breed bierassortiment ook een single malt whisky. Het paradepaardje van de brouwerij is de Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Blauw. Een volle, zware quadrupel met 11% Vol. alcohol waarin je prachtige complexe smaken tegenkomt. Rijping die doet denken aan wijn, frisheid van bier en prachtige karamelzoetheid. Je zou zeggen dat dit bier niet beter kan. Toch hebben ze hem bij het Anker nog een upgrade gegeven. Ze hebben het bier verrijkt met een infusie van hun single malt whisky.

We schenken het kastanjebruine bier in de mooie glazen die in veel opzichten aan wijnglazen doen denken. In het aroma valt allereerst de zoetheid op. Bij een tweede keer ruiken komt duidelijk het eikenhout van de whisky naar boven, zo ook de vanilletonen. Daarnaast ruiken we een uitgebreidere kruidigheid, die je in de ‘gewone’ Cuvée van de Keizer niet vindt.

We zijn erg benieuwd naar het niveau van het whiskygehalte in het bier. De body en algemene complexiteit komen duidelijk van het bier, merken we bij de eerste slok. Hier komt een mooie warmte bij van de alcohol, zoals je die bij whisky ook ervaart. Tevens komt er een mooie kruidigheid van de whisky bij kijken. De infusie van de whisky is uiterst subtiel gedaan, waardoor je echt het beste van twee werelden krijgt. Waar bij de reguliere Cuvée een zeer fruitige zoetheid achterblijft in de afdronk, houden we hier voornamelijk de warmte van whisky die zeer lang en droog blijft hangen. Op den duur verandert de afdronk naar een karakter van drop en zoethout.

Kortom, een prachtig degustatiebier, waar je wel even zoet mee bent. Hij komt enkel in een 75cl fles, die €22,75 kost. Dubbel en dwars zijn geld waard en ideaal om met z’n tweeën van te genieten in het prachtige vernieuwde café van Publieke Werken. Mocht de Indulgence nou net niet je smaak zijn, treur niet, er staan genoeg andere mooie bieren op de gevarieerde bierkaart en ze serveren continu wisselende bieren buiten de kaart om.

Proost!

Deze blog is door mij geschreven voor Stappen & Shoppen, een Bredaas platform voor de horeca en retail uit Breda en de Baronie. Meer bierige blogs vanuit Breda vind je op www.stappen-shoppen.nl.

© Copyright 2015 Baspitality