Bij een perfect getapt biertje komt heel wat kijken

Al sinds mijn eerste jaar hotelschool krijg ik een kick van de spanning die ontstaat op biertapwedstrijden. Het tappen van bier is een een ogenschijnlijk gemakkelijke handeling, die verrassend gemakkelijk heel erg fout gedaan kan worden, en helaas ook veel fout gedaan wordt. Tel daar het verbluffende verschil in smaak bij op, tussen een goed en een slecht getapt pilsje, en de fascinatie is compleet.

Tijdens mijn studie deed ik meermaals mee aan de landelijke wedstrijd van de verschillende hotelschool verenigingen. In 2013 deed ik mee aan de wedstrijd in Breda, welke ik won. Sindsdien zit ik in de organisatie van deze wedstrijd, omdat ik duidelijk zie dat medewerkers door zo’n wedstrijd een extra stukje bewustwording krijgen. Bewustwording over hoe zo’n pilsje getapt moet worden. Tijdens de wedstrijd ligt alles natuurlijk onder een vergrootglas, maar de details worden toch opgepakt tijdens de dagelijkse werkzaamheden.

Waar ik tijdens de editie van 2014 nog aan de zijlijn stond voor de organisatie, ligt het lot van de wedstrijd sinds 2015 in mijn handen. Door de wedstrijd in het centrum te houden realiseerden we met het team een 60-80% hogere opkomst met gemiddeld +/- 70 deelnemers per jaar tussen 2015 & 2019. Door middel van sponsoring van o.a. AB-InBev, KHN en de Bredase Wandelarij kunnen de evenementen jaarlijks goed worden georganiseerd.

Voorafgaand aan de tapwedstrijd organiseer ik elk jaar diverse masterclasses biertappen. Als we de uitslagen van de wedstrijd van 2015 bekijken zien we dat maar liefst 7 van de 8 finalisten bij mij hebben deelgenomen aan een masterclass. Zo ook de nummer 9 en 10, die net niet in de finale mochten mee tappen. In 2016 werken zowel de nummer 1 als 2 bij ’t Hart van Breda. Een zaak waar ik al jaar en dag trainingen en masterclasses organiseer. Van alle deelnemers uit de halve finale volgde ruim 70% voorafgaand een masterclass.

Lees hier een blog over het verloop van de wedstrijd in 2016

Goede voorbereiding loont, niet alleen op de wedstrijd, maar vooral in de zaak. Mooie, goed getapte bieren smaken naar meer, daar komen gasten voor terug, beloofd!

Een masterclass biertappen is los te organiseren in de zaak, of als onderdeel van de Brouwerij van Gastvrijheid. Voorafgaand aan de diverse wedstrijden organiseer ik masterclasses voor losse inschrijvingen.

© Copyright 2015 Baspitality