• november

    24

    2015
  • 2765
  • 0
Sfeerimpressie: Jopen Masterclass Bier & Kaas

Sfeerimpressie: Jopen Masterclass Bier & Kaas

Jopen hield gisteren wederom een succesvolle editie van de Bier & Kaas Masterclass. Deze werd geleid door biersommelier Pepijn van de Waa van Brewtaste en kaasexpert Thassia Koster van fromagerie l’Amuse in Amsterdam en IJmuiden. 

Met ruim 40 deelnemers nemen we plaats in het restaurant van de Jopenkerk. De drie lange tafels zijn keurig ingedekt en voorzien van het eerste bordje kazen en formulieren waar de kazen en bieren netjes op staan. Ook tafelwater en crackers ontbreken niet. We worden gastvrij ontvangen door Pepijn, die zich netjes aan iedereen voorstelt. We nemen een kijkje bij de te proeven bieren en kazen. Ik ben niet zo’n fervent kaaseter, dus veel van de twaalf namen zeggen mij nog weinig, de bieren des te meer. We zullen achtereenvolgens de volgende bieren proeven:

Pim Mulier – Pale Ale (5.0%)
Mooie Nel – India Pale Ale (6.5%)
Jacobus RPA – Rogge Pale Ale (5.3%)
Coastal Gose – Gose (4.5%)
Haarlemse Genther – Haarlemse Genther Donker (7.0%)
Meesterstuk 2016 – Russian Imperial Milk Stout (11.0%)
Elk bier krijgt begeleiding van twee kaasjes, die bij elke proeverij opnieuw vooraf worden uitgezocht en getest. Elke masterclass wordt ook gevuld met steeds wisselende bieren en dus andere kazen.

We beginnen hoppig

De eerste drie bieren zijn elk redelijk hoppig, daarmee eigenlijk weinig uitgesproken variëteit. In de kazen echter voldoende variatie in combinaties. Elk bier wordt vakkundig geïntroduceerd door Pepijn waarna Thassia de microfoon overneemt en ook de kazen uitlicht met achtergrondinformatie. De uitgebreide uitleg resulteert in een goede bewustwording van hetgeen we aan het nuttigen zijn en waar de smaken vandaan komen.

De meningen zijn verdeeld

De Pim Mulier wordt begeleid door een Franse geitenkaas, ingelegd in as en een Pont l’Eveque, een zachte roodbacterie-kaas. Bij beide combinaties merk ik voornamelijk dat specifieke smaken van de kaas versterkt worden. Bij de geitenkaas is dat het frisse zuurtje in de kaas, bij de tweede komt een lichte rook naar voren, versterkt door het hoppige van het bier. Direct valt op dat het echt een kwestie van smaak is wat men het aangenaamste vindt, de meningen zijn verdeeld aan tafel. Ik verkies de geitenkaas tot favoriet bij dit bier. Het zuurtje werkt mooi samen met het fruitige dat het bier door de dryhop mee heeft gekregen.

Zilte duinen

Bij de Mooie Nel krijgen we een Zilte Duinen en een Comté. De Zilte Duinen is een koe- & schapenkaas van Terschelling met mooie zachte zilte tonen. De Comté is een Alpage, wat kort gezegd inhoudt dat het afkomstig is van koeien die boven de 1000 meter hoogte grazen. De eerste combi is, zo blijkt later, één van de favorieten van de avond. Het zilte van de kaas kan goed op tegen het bier. Het haalt de fruitige tonen van de IPA omhoog, terwijl de hopbitters wat worden afgezwakt. Een fruitige en romige afdronk blijft over. Bij de Comté is het voornamelijk de kaas die versterkt wordt. Het is niet mijn favoriete kaas, dus in mijn geval hoeft die versterking niet zo zeer.

Bier wordt flauwig

De laatste pale ale, de Jacobus Rogge Pale Ale wordt begeleid door een Saint Nectaire en een Gorgonzola Dolce. De eerste combinatie is wat mij betreft niet geslaagd, het bier wordt flauwig, waar een lichte hop overblijft, de kaas walst te veel over het bier. Hoewel ik geen fan ben van blauwschimmels, speelt de notigheid van de Gorgonzola heel mooi met zowel de fruitigheid als de bitters van dit bier. De smaak van de schimmel wordt hiermee subtieler en zowaar aangenaam.

Op naar de extreme smaken

Na een kleine pauze vervolgen wij tocht. Er staan nieuwe kazen op tafel en daar waar voor de pauze het aanbod van bieren redelijk eenzijdig was, zoeken we nu extremere smaken op.
De Gose is nog voor de eiwitrust verrijkt met melkzuur en heeft men een dag laten staan, wat resulteert in een mooie sour ale. De toevoeging van zeezout en korianderzaad werkt hier mooi mee samen. Het eerste kaasje is de Stravecchio, gemaakt van koeien die pas aan het einde van het seizoen melk geven, wat resulteert in zogenaamde vermoeide melk en daarmee een subtiele kaas. Het zurige van het bier wordt wat milder en het lichte zilt van de kaas en het bier versterken elkaar. Het werkt prima samen, maar er gebeurt niet echt iets heel speciaals.

Smaakexplosie

Dat gebeurt wel bij de volgende kaas, een Delice de Bourgogne. Dit is een tripel crème kaas, een extreem romige en zachte kaas. Zoals bij wijn ook bekend is, werken zuren goed samen met vettigheid in eten. Deze vette, romige kaas resulteert dan ook werkelijk in een smaakexplosie met deze Gose, waarbij het koolzuur dit nog eens versterkt. Wat een combinatie, waarbij de afdronk van het bier ook nog eens mooi wordt verlengd. Dit is wat mij betreft dé combi van de avond.

Ik kan niet wachten tot het volgende bier

Ik ben niet te spreken over het volgende bier, de Haarlemse Genther. Een bier gebrouwen met koffie en karamel, waarbij al snel het wordt karamel frappuccino over tafel vliegt. We krijgen hierbij nogmaals de Delice de Bourgogne geserveerd. Waar het bij de Gose een smaakexplosie teweeg bracht, haalt het hier het bier licht omhoog. Als je een liefhebber van het bier bent waarschijnlijk een prima combi, ik pas even voor een volgende hap. Tevens krijgen we een Cashel Blue waar mooie botertonen in te vinden zijn. Ook hier wordt het bier wat romiger en uitgesprokener door de botersmaken van de kaas. Ik kan niet wachten tot het volgende bier.

Romig Meesterstuk

Het Jopen Meesterstuk van 2016, een Russian Imperial Milk Stout. Deze wordt gebrouwen met lactose om romigheid te creëren en gerookte mout. Bij dit bier is het effect dat de twee kazen hebben het grootst. We eten er eerst een Epoisses bij, een prachtige zachte kaas. In combinatie met het Meesterstuk komen een prachtige zoetheid en rood fruit omhoog, terwijl de rook in de smaak naar de achtergrond verdwijnt. In de afdronk komt deze weer mooi terug. Hierna proeven we een Shropshire Blue uit Stilton. Een volziltige kaas met lichte blauwaders. Hier versterkt het zilt juist de rook die enorm goed omhoog komt. De zoetheid en romigheid van het bier wordt juist wat naar de achtergrond gedrukt. Beide combinaties halen andere positieve eigenschappen van het bier naar boven en geven een mooie gebalanceerde combinatie, het is een kwestie van smaak welke als het aangenaamst wordt ervaren. Ik kies duidelijk voor de Epoisses.

Iets meer variatie

Wat gedurende de avond opvalt is het enthousiasme waarmee de masterclass wordt begeleid door Thassia & Pepijn. Eerder maakte ik de masterclass met oesters mee, waarbij ik een stuk uitleg over smaken, herkomst en de gemaakte combinaties miste. Dit werd hier uitgebreid behandeld wat het ook daadwerkelijk een masterclass maakt. Wat mij betreft had er een iets grotere variëteit aan bieren mogen zijn. Ik miste persoonlijk de combinatie met bijvoorbeeld een quadrupel en bijna alle bieren van de avond zijn vrij uitgesproken, met name natuurlijk de Gose en de Imperial Stout. Ik zou ook een combi met een gangbare dubbel of tripel waarderen, die wellicht in de praktijk ook iets eenvoudiger te realiseren is. Ik ben echter geen enkele misser tegengekomen in de combinaties, behalve dat niet alle bieren mij persoonlijk bevielen.

Proost!

Deze blog is door mij geschreven voor Bierista, een onafhankelijke website met de meest uiteenlopende informatie en achtergronden over speciaalbier. Meer proefnotities, blogs en allerhande bierige informatie vind je op www.bierista.nl.

Dit is een onafhankelijke blog; er is niet betaald voor deze publicatie. 

© Copyright 2015 Baspitality