• november

    21

    2016
  • 3241
  • 0
’t Hart van Breda tapt het beste bier van Breda e.o.

’t Hart van Breda tapt het beste bier van Breda e.o.

Elk jaar wordt er in Breda een tapwedstrijd georganiseerd. Medewerkers uit de horeca in Breda en omstreken strijden om de titel beste biertapper van Breda. Dit jaar strijden er 63 deelnemers van 20 verschillende horecazaken om de titel.

 

Organisatie

De wedstrijd wordt georganiseerd met als doel de algehele kwaliteit van het Bredase getapte bier hoog te houden. In de organisatie zitten maar liefst 3 winnaars van voorgaande edities en een nummer 2. Twee – Frank Zaal & Joost Timmers – zijn niet meer werkzaam in de horeca, maar organiseren de wedstrijd als ambassadeur voor het perfect getapte bier. Egon van Gennip is naast bedrijfsleider van Café de Bruine Pij ook actief in ondernemersorganisatie de Wandelarij, om vanuit die rol de kwaliteit hoog te houden. Bas Schampers geeft met Baspitality gastvrije trainingen, waaronder masterclasses biertappen, welke elk jaar in de aanloop naar de wedstrijd worden gegeven, maar uiteraard ook op aanvraag voor horecazaken.

 

Dagvullend programma

Dat een goed getapt pils niet zomaar tot stand komt wordt snel duidelijk. De wedstrijd start, na het intappen van de deelnemers, om 13:00 uur, waarna in de zinderende finale om 18:00 uur de winnaar bekend wordt gemaakt. Alle 63 deelnemers tappen eerst twee fluitjes op de ene tap, daarna twee vaasjes op een andere. Na deze ronde stromen 18 deelnemers door naar de halve finale, waar ze een bestelling van twee fluitjes en twee vaasjes tappen. Uiteraard worden de bieren professioneel gepresenteerd aan de jury.

 

Zinderende finale

Om uiteindelijk echt het kaf van het koren te scheiden moeten de vijf finalisten nog eens dezelfde handelingen uitvoeren. De muziek wordt omlaag gedraaid, en met twee juryleden op je neus en twee aan tafel beginnen enkele handen toch wat te trillen. Niet alleen worden de bieren getapt, maar er moet ook een speciaalbier worden uitgeschonken aan tafel, vanaf het dienblad wel te verstaan.

Om een gelijkstand te voorkomen wordt in de finale altijd de tijd bijgehouden. Het is echter voor het eerst dat deze ook daadwerkelijk doorslaggevend blijkt. De nummer 1 en 2 uit de finale hebben exact dezelfde score. Rinse Krist, van ’t Hart van Breda, tapt echter net iets sneller dan zijn collega Vincent Nicolaes. De nummers 3, 4 en 5 komen respectievelijk van Café de Bruine Pij, de Boterhal en Zeezicht.

 

Succesformule: masterclass biertappen

Baspitality organiseert elk jaar enkele open masterclasses biertappen om aanstaande deelnemers perfect voor te bereiden op de wedstrijd. Daarnaast huren horecaondernemers hem in om in de zaak een masterclass te organiseren om  te bepalen welke medewerkers voor de zaak mogen uitkomen. Dat dit zijn vruchten afwerpt is duidelijk, de nummers 1, 2 en 3 van de wedstrijd volgden eerder een masterclass biertappen. Van alle halve finalisten was dit ruim 70%.

Uiteraard is het uiteindelijke doel niet enkel hoog scoren tijdens de wedstrijd, maar de algemene kwaliteit binnen de horecazaak verhogen. Een wedstrijd met gedegen voorbereiding zorgt voor een gezonde competitieve houding van medewerkers, waardoor ze samen de kwaliteit hoog houden. Groei en kwaliteit vanuit de medewerker zelf + een gemotiveerd en enthousiast team!

Informatie over de masterclasses op de werkvloer?: 06-28496693 of info@baspitality.nl.

Op de hoogte blijven over de wedstrijd van volgend jaar: https://www.facebook.com/BiertapwedstrijdBreda/

LEAVE A COMMENT

You comment will be published within 24 hours.

Annuleren
© Copyright 2015 Baspitality